SILVADEC, de passie voor innovatie sinds 2001

1997 : De ontmoeting

Het verhaal van Silvadec start met een ontmoeting tussen de twee oprichters, Bénédicte Jézéquel, afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure de Chimie de Rennes en Philippe Crez, afgestudeerd aan de École supérieure de commerce de Paris. Ze ontmoeten elkaar binnen de British Vita-groep, de wereldleider in het verwerken van kunststoffen. Al snel raken zij bevriend met hun collega Bruno Teysseyre die de huidige technisch directeur van Silvadec is.

Image
Image

2000 : de eerste stappen

Hun pioniersgeest en daadkracht leiden hen al snel naar de andere kant van de Atlantische Oceaan waar ze een bezoek brengen aan het studiebureau Strandex, in Wisconsin, dat gespecialiseerd is in houtcomposiet.
Bénédicte en Philippe geloven sterk in deze nieuwe materiaalsoort en technologie die in Europa nog niet gekend zijn. Ze ondertekenen de licentieovereenkomst, waarna Silvadec in 2001 wordt opgericht. Ze verkennen meerdere pistes gaande van raamkaders tot technische onderdelen voor ski’s, alvorens te kiezen voor de markt van terrasplanken.

2001 : Oprichting en start van het avontuur in het starterscentrum van Arzal in Bretagne

Van twee naar drie en vervolgens tien. Het verhaal van Silvadec wordt geleidelijk aan een collectief avontuur.
Silvadec moet het hoofd bieden aan tal van industriële en technische uitdagingen om de technologie perfect te beheersen.

Image
Image
Image

Eerste extrusieproef in de vestiging te Arzal, Morbihan

Een eerste extrusiemachine wordt gekocht in Oostenrijk en vervolgens in Frankrijk ingevoerd. De eerste profielen worden geproduceerd. Wij zijn vanaf nu echte pioniers.
Er zullen nog enkele jaren van R&D nodig zijn alvorens we de optimale formule vinden die vandaag het succes vormt van de producten van Silvadec..

2003 : De erkenning

De pioniersgeest van Silvadec wordt beloond met de gouden medaille op Batimat, dé internationale vakbeurs voor bouw- en architectuurprofessionals.

Image
Image
Logos et images du Zoo de Branféré

2004 : De eerste HQE-werf

Realisatie van de eerste HQE-werf (Haute Qualité Environnementale) met de Elegance terrasplanken van Silvadec voor de École pour la Nature et l’Homme (Domaine de Branféré (56)).
Lancering van een 2e productielijn.

2005 : Innovatieprijs op het Salon Jardin & Paysage (Parijs)

Maatschappelijk engagement: Silvadec zet zich graag in voor de inclusie van werknemers met een beperking en werkt daarom al sinds 2005 samen met de ESAT in de buurt van zijn industriële site.

Image
1er prix de Paysalia
Image
Image
Image

2009 : Verhuis en bouw van een nieuwe fabriek

We investeren in een nieuwe site te Arzal.
Op de productiesite kunnen tot 10 extrusielijnen ondergebracht worden. De site omvat ook een nieuw kantoor en alle gebouwen die noodzakelijk zijn voor de voorbereiding van bestellingen en de opslag.

2011 : Al 10 jaar!

Silvadec zet zijn succesverhaal voort als eerste Europese fabrikant van houtcomposiet en viert 10 jaar aan innovatie en ecologisch engagement samen met zijn team van 45 medewerkers, goed voor een omzet van 18 miljoen euro.

Image
Une operation de street Marketing

Een gewaagde street marketingactie ter ere van 10 jaar Silvadec tijdens de BATIMAT-beurs

Image

2013 : ons MVO-beleid wordt beloond met het PEFC-label

Silvadec is voortaan PEFC-gecertificeerd (Europees label dat consumenten de garantie biedt dat het hout of de producten op basis van hout afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen).
Wij zijn binnen Europa de eerste gecertificeerde fabrikant van houtcomposiet. Ook onze leveranciers engageren zich op dit vlak.

2014 : Het ontstaan van Silvadec fibres

Er ontstaat een model van kringloopeconomie waarbij Silvadec zich kan bevoorraden met houtmeel gewonnen uit stukjes houtafval en zaagsel afkomstig uit een lokale zagerij. Want ecologie is bovenal een kwestie van gezond verstand!

Silvadec wordt binnen Europa ook de eerste onafhankelijke fabrikant van composiet met het ISO 14001-certificaat.

Image
Citation "Le composite nous ouvre les portes de l'innovation"
Image
Ouverture de Silvadec Fibres

Bénédicte Jézéquel, medeoprichtster van Silvadec fibres (voorheen C2J), Carole Delga, staatssecretaris voor Handel, Ambacht, Consumptie en sociale en solidaire Economie en Thierry Huiban, burgemeester van Roc-Saint-André - Inhuldiging

Image
Lame de terrasse atmosphère en bois composite coextrudée

2015 : Lancering van de terrasplank Atmosphere in gecoëxtrudeerd houtcomposiet

Het bedrijf onderscheidt zich van de rest dankzij zijn gedurfde innovatiebeleid waarbij het zichzelf blijft heruitvinden om te anticiperen en zich af te stemmen op de marktontwikkelingen.

2016 : EcoBox by Silvadec, een voorbeeldig model van kringloopeconomie

Sinds de oprichting van Silvadec hanteren we een ambitieuze strategie voor duurzame ontwikkeling die leidde tot de invoering van het recyclageprogramma EcoBox. Dankzij dit programma kan het afval van de terrasplanken in composiet van Silvadec® hergebruikt worden binnen het productieproces. Het gaat om een ongezien initiatief binnen Europa!

Image
Citations
Image
Infographie : Schéma de l'EcoBox en lien avec Silvadec
Image
Silvadec en Allemagne

2017 : Het Duitse avontuur

In 2017 wordt Silvadec Deutschland opgericht met een vestiging in de stad Schierling in de deelstaat Beieren, op 70 km van München. Het doel is om de productiecapaciteit van de vestiging in Bretagne te verhogen en om de Oost-Europese markten gemakkelijker te bedienen. De vestiging telde toen een tiental werknemers.

2018 : Het jaar van de beloning!

Ons recyclagesysteem wordt op de Carrefour International du Bois-beurs beloond met de innovatietrofee. Het gamma afsluitingen wordt eveneens in de bloemetjes gezet met de Grand Prix Mon Jardin & Ma Maison.

Image
Bénédicte Jézéquel reçoit le prix de la Femme entrepreneur.
Image

[Trophées des femmes de l'industrie]

Bénédicte Jézéquel ontvangt van het Franse zakenmagazine L'Usine Nouvelle de prijs van vrouwelijke ondernemer.

Image
Terrasses en composite de Silvadec avec FDES

2019 : We blijven ons ecologisch engageren!

We zijn de eerste Franse leverancier van composiet die FDES-fiches opstelt voor zijn terrassen en gevelbekledingen (aangiftefiches voor milieu en gezondheid).

2020 : Een nieuwe merkidentiteit

Silvadec onthult zijn nieuwe merkidentiteit in het verlengde van het project dat werd opgezet door zijn oprichters. De nieuwe identiteit staat symbool voor de onderneming die we vandaag zijn en die we verder willen laten groeien.

Silvadec neemt het metaalbedrijf 2JTECH over en blijft zich sociaal en lokaal engageren.

Image
Image
citation : "La vie est composite. Laissez parler vos envies"
Image
Nouveau logo de Silvadec

Silvadec ontvangt voor de 1e keer het label MoRE: mobilisés pour recycler. Dit is het 1e Europese label dat wordt uitgereikt aan bedrijven die in hun productieproces gerecycleerd plastic gebruiken.

2021 : 20 jaar, een hoogtepunt!

Op 29 oktober 2021 kwamen de medewerkers en partners van Silvadec samen om het collectieve succes te vieren onder het fiere oog van Bénédicte JÉZÉQUEL, de directrice van de groep.

Tijdens deze gelegenheid kreeg zij voor haar inzet de titel van Ridder in Franse Nationale Orde van Verdienste. Dankzij haar wist het bedrijf deuren te openen tot ver buiten de Bretonse grenzen.

Image
20ans du groupe Silvadec

2023: Een Stimulans voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Sinds 2022 is Maud Jézéquel toegetreden tot de Silvadec-groep als MVO-Manager. Haar werk heeft ons in staat gesteld ons bedrijfsmodel te verbeteren door het behalen van twee belangrijke onderscheidingen:

  • Het Bretagne 26000 Label, een regionale certificering die zowel ons bedrijfsmodel vanuit sociaal en milieuperspectief als onze MVO-strategie voor de komende jaren erkent.
  • De zilveren medaille van Ecovadis, een veeleisende internationale certificering die de eerste stap markeert naar geavanceerde monitoring van onze sociale en milieukundige indicatoren en naar de invoering van niet-financiële verslaggeving.
Image
Image
Mosaique colaborateur Silvadec

Bruno Teysseyre maakt al 20 jaar deel uit van het avontuur van Silvadec!

Jean-Baptiste Fortin en Ruben Mignon, die Silvadec mee vormgaven, staan aan het hoofd van de commerciële en marketingdienst van de groep en van de productiesite in Frankrijk.

Image

Onze inspanningen op het vlak van milieu worden opnieuw beloond met het ISO 50001-certificaat. We hebben een koolstofarm energiebeheersysteem geïnstalleerd om ons energieverbruik te verlagen.

2022 : onze productiecapaciteit opdrijven en nog meer inzetten op ons beleid voor duurzame ontwikkeling

Silvadec is trots om meer dan 120 werknemers te tellen en in Frankrijk en Europa de marktleider te zijn in de fabricage van houtcomposiet.

We draaien een omzet van 42 miljoen euro. Onze commerciële aanwezigheid in meer dan 20 landen maakt van ons een onafhankelijke internationale kmo..

Image
Colaborateur Silvadec
Image
Colaborateur Silvadec
Image
Colaborateur Silvadec

Silvadec ontvangt voor zijn terrasplanken het certificaat Origine France Garantie (OFG). Het technologisch instituut FCBA verstrekt dit certificaat aan bedrijven met hoogwaardige en transparante producten van Franse oorsprong.

Image
 logo Certification ISO 50001