In beton vastgegoten palen

Wilt u uw palen in beton gieten?

Voer dit werk niet alleen uit, maar vraag iemand om u te helpen.

De bevestiging van de paal in het beton moet met de grootste zorg gebeuren. Vergeet niet om de beschermende folie te verwijderen voordat u het beton stort. Maak eerst gaten om de palen in vast te zetten: gaten met een diameter van 300 mm en een diepte van 500 mm (minimumwaarden in een dichte en homogene bodem). Afhankelijk van de aard van de bodem is het mogelijk dat u grotere gaten moet maken. (Alleen u bent verantwoordelijk om de juiste afmetingen te bepalen).

Plaats daarna de palen voorlopig in de gaten. De hart-op-hartafstand tussen de palen moet 1.800 mm bedragen. De palen moeten daarom 1.797 mm +/- 3 mm uit elkaar worden geplaatst (gemeten tussen de twee centrale wanden van de palen). Een eenvoudige methode bestaat erin om een bovenste geleidebalk als referentie te gebruiken.
Het is van essentieel belang om in de lengte een uitzettingsspeling van minstens 14 mm te laten (7 mm aan beide kanten) tussen de plank en de centrale wand van de paal.
Zet de onderkant van de palen eventueel vast met behulp van stenen. Regel de hoogte en de verticale stand van de palen ten opzichte van de bodem zorgvuldig.

Giet de palen vervolgens met beton vast en controleer tijdens het vullen van de gaten (met een waterpas) de verticale stand, de hoogte en de hart-op-hartafstand van de palen. Controleer de maat van 1.800 mm tijdens het drogen.

  • Zie in dit verband PU11.